Frisdrank vs. Vruchtendrank

Op dit moment is er veel te doen om vruchtensappen. Is dit wel goed, is dit niet goed. Welke kunt u dan het beste kiezen? Ziet u door de bomen het bos ook niet meer? Door middel van deze blog ga ik proberen een antwoord te geven op deze vraag.

Frisdrank en vruchtendrank

Onder frisdrank vallen de vruchtendranken en de koolzuurhoudende dranken. Denk hierbij aan cola, 7-up, sinas, maar ook de dubbeldrank, dubbelfris, vitamine water, ijsthee, aanmaak limonade, etc. Aan deze dranken is vaak suiker toegevoegd. Daarnaast hebben ze geen voordelen voor de gezondheid. Vruchtendranken zijn niet gemaakt van 100% vruchten en bevatten vaak ook nog andere stoffen. Hierbij kunt u denken aan suikers, water, citroenzuur en andere aroma’s. Naast de vruchtendranken bestaat er ook nog limonade die vruchtenextracten bevatten. Vaak zitten in deze limonades nog minder vruchtensap dan in de vruchtendranken. De fabrikant is verplicht om de hoeveelheid sap in het product op de verpakking te zetten.

Vruchtensap

Vruchtensappen vallen niet onder de frisdranken. De naam zegt het al vruchtensappen zijn dranken gemaakt van fruit. Vruchtensap klinkt heel gezond, maar is dat ook zo? Bij het maken van sappen gaan er veel voedingsstoffen uit de vruchten verloren. Zo bevatten deze sappen minder vezels, dan wanneer je een stukje fruit gewoon eet. Daarnaast zitten in vers geperste sappen vaak meer vitamine C dan in sappen uit een pak of fles. Wanneer u sinaasappelsap perst en het vruchtvlees hierbij ook opdrinkt, bevat dit meer vitamine C en vezels dan wanneer u dit niet opdrinkt. Vruchtensappen hebben meer positieve voordelen op de gezondheid dan frisdranken en vruchtendranken, maar minder dan wanneer je een stuk fruit normaal eet. Vruchtensappen behouden een aantal vitamines en mineralen die in de frisdranken niet zitten, maar ook deze sappen bevatten erg veel suiker. De valkuil met vruchtensappen is ook dat u meer fruit gebruikt dan wanneer je zo een stukje fruit eet. Er zijn twee à drie sinaasappels nodig om een glas verse jus d’orange te maken, terwijl u waarschijnlijk aan één[nbsp_tc]sinaasappel genoeg heeft wanneer u deze gewoon eet.

Conclusie

Zowel frisdrank/vruchtendrank en vruchtensappen staan niet in de Schijf van Vijf. In vruchtensappen zitten net zoveel suikers als in frisdrank. Het voordeel van vruchtensappen is dat daar nog wel vitaminen en mineralen in zitten. Echter blijft het zo dat u beter een stuk fruit gewoon kunt eten, met name gezien de hoeveelheid vezels.

Per 250 ml Verse jus d’orange Cola Dubbeldrank
Calorieën (kcal) 112 103 125

Suikers(gram)
Suikerklontjes

23,2
ca. 6
26
ca.6,5
30
ca. 7,5
Vezels (gram) 0,8 0 0,5

In bovenstaande tabel ziet u dus dat het wat betreft hoeveelheid suiker en energie (calorieën) geen heel groot verschil maakt. Verse jus d’orange bevat wel vitamine C en Kalium, wat cola niet bevat. Dubbeldrank bevat een klein beetje vitamine C en Kalium, maar de helft minder dan verse jus d’orange.

Gezondheidsrisico’s

  • Gebitsproblemen (vanwege het zuur)
  • Risico op overgewicht
  • Suikerziekte (diabetes mellitus type 2)

Light-producten

Nu denkt u zeker ook, dan neem ik toch light producten in plaats van de normale frisdranken/vruchtendranken? Dat is dan toch een prima oplossing? In light producten zijn de suikers vervangen voor zoetstoffen. Een bekende zoetstof is aspartaam. Deze zoetstoffen leveren geen tot nauwelijks calorieën. Hierdoor zorgen light producten niet direct voor een gewichtstoename. Er zijn wel onderzoeken die een link gevonden hebben tussen zoetstoffen en gewichtstoename, echter is hiervoor nog onvoldoende bewijs en wordt hier nog verder onderzoek naar gedaan. Ook light producten vallen buiten de Schijf van Vijf, dit vanwege het feit dat ook de zuren in deze frisdrank het tandglazuur aan kunnen tasten. Wil je toch (light)frisdrank drinken, kies er dan voor het in één keer op te drinken, zodat de tanden maar éénmaal een zuuraanval hebben.

Al met al is de beste keuze toch echt water, thee of koffie zonder suiker en eet een stuk fruit lekker zo in plaats van in een sapje. Variëren met water is ook mogelijk. Doe bijvoorbeeld een stukje fruit of een takje munt in het water. Zo krijgt het water een lekker frisse smaak!

* www.voedingscentrum.nl